Ansager Krøniken

1. Vi boede omme i æ funkishus

Ansager har været siden 1291, da hed det bare Ansakær. Ca. år 1330 ændrede man navnet til Anzaker. Hvornår det blev til Ansager, er der ingen, der kan huske. Det første, jeg kan huske, er fra midten af 1940’erne. Da vi boede omme i æ funkishus, ikke bare en betegnelse for en hustype, men en nøjagtig stedsbetegnelse på den tid i Ansager.

Skråt overfor os boede tarmmester Krog i en flot villa, ham delte vi avis med. Og det var godt, for når jeg kom og afleverede avisen, fik jeg altid en pandekage rullet sammen med syltetøj. Sådan som jeg husker det. Senere har jeg tænkt på, om de mon fik pandekager til aftensmad hver dag? Ellers stod jeg altid bundet til en tørresnorspæl i haven, har man fortalt mig. Vel fordi jeg allerede dengang havde en vis udlængsel.

Engang husker jeg dog, at måtte have være undveget min barnepige tørresnorspælen. Jeg havde et møde med gadens øvrige børn. Vi nedsatte et ad-hoc udvalg med dét formål, at finde ud af, hvad fundne barberblade kunne bruges til, i øvrigt. Ingen taber vel gebisset af overraskelse over, at jeg gjorde den opdagelse, at barberblade kan skære hul i fingre.

Jeg blødte lidt, ikke fatalt, det indså jeg klart, alligevel tænkte jeg: hellere komme hjem og få en ”klud om”. Det står helt klart for mig, jeg løb langs grusvejen, holdende den lidt blødende finger oppe i synshøjde (for evt. interesserede) og råbende højt: jeg forbløder – jeg forbløder. Vel fordi jeg allerede dengang havde en vis sans for dramatisk performance.

Islænderhesten

Det var også på den tid, at Bedstefar købte en lille islænderhest. Den var vist egentlig købt til min broder Kurt, halvbroder, som var en 5-6 år ældre end mig. Den bed mig i fingrene, gjorde den, da en eller anden løftede mig op, så jeg kunne give den noget brød. Hold altid hånden helt flad, når du vil give en hest noget brød, sagde de. Men jeg blev bange og flæbede, ikke fordi det gjorde særlig ondt, men det var flovt, ikke at være opmærksom på, at man skal holde hånden helt flad, når man fodrer en hest.

Og så skulle vi flytte, ned til Søndergade ...

Fortsættelse følger 29/11 2020

Ansager Byudvikling
e-mail: info@comevisit.dk
1