Militærets øvelsesområde
©
41 km

Militærets øvelsesområde

Forsvarets areal i Naturpark Vesterhavet er cirka 6.000 hektar stort. Området rummer en fremragende og egnstypisk natur, som absolut er et besøg værd. Vær dog opmærksom på, at det er et militær område. Det benyttes fortsat aktivt af Forsvaret, og der gælder særlige regler for offentlighedens adgang.

30.06.2024 kl. 10:00
Hærens Åben Hede 2024 er aflyst

Åben Hede

En gang om året viser Hæren hvad de formår på Kallesmærsk Hede mellem Vejers og Blåvand. Det er normalt et tilløbsstykke både for lokale og turister. Åben Hede er det eneste sted i verden, hvor civile kan komme så tæt på, når der skydes med skarpt. Det er rygtedes og seneste år har der været over 10.000 gæster til arrangementet på heden.

Spøgelseshuse

På de sandede jorder i forsvarets øvelsesterræn har ligget flere landsbyer. Da militæret rykkede ind i 1960’erne blev beboere tvangsflyttet. I dag står spøgelseshusene tilbage.

De fleste flyttede frivilligt, hjulpet på vej af en klækkelig kompensation. De købte huse i nærliggende byer eller købte et landbrug hvor jorden var bedre. Enkelte blev tilbage. Bonden Andreas Lehnemann ville ikke forlade sin gård i Børsmose, han rokkede sig ikke en meter, før fogeden kom og fjernede ham endeligt fra den fædrende gård den 7. april 1970.

Ansager Byudvikling
e-mail: info@comevisit.dk
1