Tipperhalvøen
©
38 km

Tipperhalvøen

Tipperhalvøen ligger i den sydlige del af Ringkøbing Fjord. Det er et område, der ikke er så gammelt - kun nogle få hundrede år. Det blev skabt, da sand og ler blev lagt øst for Holmslands klittange.

Halvøen er delt op i to dele: Tipperne i nord og Værnengene i syd. Med sine flade marker, åbent landskab og fjordens lavvandede områder, er det et af de mest vigtige steder i Europa for fugle, der både yngler her og stopper her på deres træk. Der er mange planter og smådyr, som både fisk og fugle nyder godt af. Om efteråret kan man se tusindvis af gæs på engene.

Naturstyrelsen om adgang

Vandretur om Bjålum Klit på 6 km

En naturskøn vandretur på 6 km syd for Tipperne. Oplev klitter, hede og mose med buskvegetation på stien, der fører dig rundt om klitten og til Nymindestrømmen. Området blev fredet i 1974 og byder på offentlig adgang året rundt med rig mulighed for at møde forskellige fuglearter. Start ved Sydladen, hvor du også kan parkere.

Tipperne

Man kan kun komme ind i den nordligste del i bil og på bestemte tidspunkter. Tjek Naturstyrelsens hjemmeside for at få mere at vide. Typisk er der åbent onsdage og lørdage fra 9.30 til 15.30.

Du må ikke stige ud af bilen langs Tippervejen. På grund af fuglene er det heller ikke tilladt for folk at gå eller cykle. Der er parkering ved Tipperhuset og kan gå rundt på græsset omkring Tipperhuset, i fugletårnet, og langs den markerede sti til fugleskjulet. Hunde må ikke medtages.

Værntårnet

Værnengene er den sydlige del af Tipperhalvøen, og her kan du altid komme ind i dagtimerne. Det er et yndet sted for mange fugle, som ofte holder til her. I 2021 blev der bygget et nyt tårn, hvor man kan få en fantastisk udsigt over engene og søerne, hvor skestorke tit ses.

Der er parkering og borde og bænkesæt ved tårnet.

Jagthytterne

Hytterne på Værnet er et unikt og bevaringsværdigt stykke vestjysk kulturhistorie, som repræsenterer menneskets ønske om at leve i naturen. De er blandt de få bevarede, primitive sommerhusområder i Danmark. Der er 327 hytter i alt, fordelt på Store Mjøl, Lille Mjøl og Grønbjerg. Alle hytterne blev fredet i 2004 for at sikre, at de fortsat kan eksistere som primitive hyttebyer.

Toilet og udstilling

Nordladen er et formidlingscenter for Tpperhalvøen. Centeret indeholder en udstilling med illustrationer af Jens Gregersen, der fortæller historier om fuglelivet, landskabet, de charmerende hytter, og jagttraditioner i området gennem tiderne.

Parkering og toilet faciliteter er tilgængelige for gæster. Fra første sal har man en betagende udsigt over Tipperne og Værnengene, som nu er fredede områder.

Ansager Byudvikling
e-mail: info@comevisit.dk
1