Hjarnø i Horsens Fjord
©
84 km

Hjarnø i Horsens Fjord

Hjarnø ligger i Horsens fjord kun 800 m fra fastlandet. På den 3 km lange og 1 km brede ø bor godt 110 indbyggere i 50 husstande. Øen har en smuk natur med et varieret dyreliv og fine strande.

På Hjarnø er der fred og ro og en befolkning af unge, børn og ældre der hjælper hinanden. Pendling er ikke noget problem, da overfartstiden kun er på godt 5 minutter og færgen har godt 30 afgange i døgnet.

Lystfiskeren kan finde gode steder at fiske og sejlerne kan nyde atmosfæren i lystbådehavnen.

På nordsiden af øen er der et stort naturområde med strandsøer, hvor trækfuglene yngler. På sydsiden af øen er der en lagune, hvor der ligeledes er ynglende trækfugle.

På øst- og vestsiden af øen munder vejen ud i et lille offentligt areal med borde/bænkesæt. Midt på øen i madpakkehuset er der er plads til at større grupper kan sidde i tørvejr og indtage medbragt mad og drikke.

Skibssætningerne “Kalvestenene”

10 større og mindre skibssætninger fra vikingetiden funder du i det sydlige hjørne af øen. Overleveringerne fortæller, at Kong Hjarne er højsat her med sin mænd.

Oprindelig har gravpladsen omfattet mere end 20 skibsætninger. Men ved Nationalmuseets undersøgelse i 1935 lykkedes det kun at finde rester af og delvis restaurere 10, deriblandt Kong Hjarnes grav. “Skibene er op til 8 m lange.

Hjarnø kirke

Den lille hvidkalkede kirke ligger smuk ned til stranden umiddelbart øst for færgelejet. Ligesom mange andre ø-kirker er Hjarnø kirke opført forholdsvis sent, antageligt engang i 1500-tallet.

Kirkeskibet i Hjarnø kirke er et vikingeskib, hvilket er enestående i en dansk kirke.

Kirken er åben i dagtimerne.

Hjarnø Vinlaug

Hjarnø Vinlaug blev stiftet i 2003 af 10 hjarnø­boere. Formålet er at kombinere hyggeligt socialt samvær med glæden ved at lave sin egen vin. Initiativ­tagerne er blevet overrasket over, hvor meget det kræver at dyrke vin. Laugmed­lemmerne mødes stort set hver søn­dag fra februar, hvor nedskæring af plan­terne begynder, og hen over sommeren, hvor langt det meste arbejde med vinen foregår og frem til høst i sep­tember/oktober.

Ansager Byudvikling
e-mail: info@comevisit.dk
1