Museumsbunkerne - udstillinger
©
81 km

Museumsbunkerne - udstillinger

Museumsbunkerne er beliggende i Skanderborg Dyrehave, og er indrettet i tidligere kommandobunkere, opført af det tyske Luftwaffe i 1944. Bunkerne, som stod forladte i næsten 40 år, rummer nu udstillinger om 2. Verdenskrig med både lokale, nationale og internationale perspektiver.

Udstillingen er delt op i en dansk og en tysk sektion. Den danske sektion fokuserer på Skanderborg og Danmark under besættelsen med emner som 9. april, politiet under besættelsen, modstandsbevægelsen, hverdag og befrielsen. Den tyske del fokuserer på Luftwaffes aktiviteter i Skanderborg-regionen, herunder bunkerbyggeriet og Luftwaffegeneralerne.

I 2022 blev en lydkulisse installeret, der genskaber de lyde, der har været i bunkerne, da de var i brug, som giver gæster en fornemmelse af livet i bunkerne under krigen.

Den sidste del af udstillingen fokuserer på de omkring 700 tyske flygtninge, der boede i Flygtningelejren Sølund efter krigen, med billeder og beretninger fra både dansk og tysk perspektiv.

Besøger du museet, så gå også ned langs vandrehjemmet mod søen, hvor der er en fin badebro med god udsigt.

Åbningstider se Museum Skanderborg

Enigma-maskine

De forladte bunkere indeholdt flere genstande fra krigen, herunder en sjælden, velholdt Enigma-kodemaskine. Enigma var en elektromekanisk chiffermaskine, anvendt af tyske militærstyrker under 2. verdenskrig til kryptering og dekryptering af meddelelser. Trods sin udbredte anvendelse og antagelsen om, at dens kode var umulig at knække, blev koden til sidst løst. Dette bidrog betydeligt til at afslutte krigen tidligere.

Enima - Wikipedia
Ansager Byudvikling
e-mail: info@comevisit.dk
1